Son dönemin önemli araştırmalarından biri olan köye göç edip koyun besleyerek geçimi sağlamak mümkün mü?
100 koyun ne kadar kazandırır?
Matematik hesabına girmeden önce belli konulara değinmek lazım. Hesap yaparken en çok üzerinde hesap yapılan kısım yem giderleridir. Yem den kısılarak veya farklı yem modelleri ile oynayarak para kazanmak mümkün değildir. Mesela tek yönlü besleme ile koyun bakmak mümkün değildir. Koyunu yaşatmak mümkündür. Hayvanlar az yem ile de yaşamaya devam edebilir ancak verim olarak bakarsak sizin verdiğiniz yeme bakıma göre verim verecektir.
100 koyun kaç kuzu verir?
Koyunculukta en önemli nokta 1 koyundan kaç kuzu alabiliyoruz. Bu kuzuların kaç tanesini yaşatabiliyoruz bu çok önemli.
Koyunlarda ikizlik oranı %50 ırk verimi %50 bakım yemleme ile değişmektedir. Yani iyi koyun besleyeceğiz ve koyunu iyi besleyeceğiz.
Genel olarak koyunlarda ikizlik %50 hesaplanır. Burda genelde birinci doğumda ikiz yapan koyun genelde ikincide tek doğum, tek doğum yapan koyun ise sonraki doğumda ikiz doğum yapacaktır.
1 Kuzu ne kadar yem yer?
Kapalı sistem ile kuzulara bakılacak ise 2 çuval yem ve 1 balya ot olarak kuzunun kesime gidene kadarki yem miktarı hesaplanabilir. Ancak merası olanlar için burada bir seçim yapmak gerekmektedir. 120 günde 2 çuval yem ve 1 balya ot yedirmek mi? yoksa anası ile meraya gidip anne sütü ile beslemek mi?
Ülkemiz de et açığı olmasından dolayı elde kuzu kalması gibi bir durum söz konusu değildir. Mutlaka bir alıcı bulunur. 120 gün yani 4 ayda kuzuları paraya çevirmeniz gerekiyor ise mutlaka içeride kapalı bakmalısınız. Ancak annesi ile meraya salarak 6-7 ay gibi bir sürede de aynı kiloya gelmesini bekleyebilirsiniz. Bunun avantajı kuzuya yem vermeden büyütüp yem maliyetinin cebinize kalmasıdır. Dezavantajı ise 6-7 aylık kuzunun artık büyümüş olması, fazla yapağılı olması gibi etkenlerle değerinde çok ufak bir düşüş olması anlamına gelir. Burada üreticinin kendi şartlarına göre seçim yapması gerekir.
100 koyuna kaç çoban gerekir?
Eğer ki 100 koyun bakacak ve çoban tutacak iseniz bunun size büyük bir maliyeti olacaktır. Aylık maaşı, yemeği, yatacak yeri vs. Genel kabule göre ve bu gün ki koyunculuk hesaplarına göre 100 koyuna sahibi bakar. Yani çoban tutmak maliyet hesabı bakımından tamamen yanlıştır.
100 Koyun yılda ne kadar yer?
Gelelim maliyetin en büyük olduğu yem hesabına. Koyunlar canlı ağırlıklarının %2,5 i kadar günlük kuru madde tüketmelidirler. Bu kapalı beside yada kış beslenmesinde kullanılan orandır. merada gezen koyun için hesap yapmak mümkün değildir. Meraya çıkan koyun iyice doyana kadar merada tutulmalı mera yetersiz kalıyor ise ek besleme yapılmalıdır.
Besleme mutlaka kesif yem ve kaba yem olarak ikiye ayrılarak yapılmadır. Yani sadece kaba yem veya sadece kesif yem olmamalıdır.
2023 yılının ağustos ayı hesaplarına göre bir koyunun günlük yem maliyeti 25 TL yi bulmaktadır. 100 koyun için ise bu maliyet 25.000 TL dir. Bu maliyet ile kapalı koyunculuk yapmak pek mantıklı değildir.
100 koyun ne kadar kazandırır?
Eğer koyunlar meraya dayalı besler ve sadece 4 ay kapalı bakarsak günlük 25 TLden 300.000tl gibi bir yem maliyetimiz olur.
Kuzuları anneleri ile merada besledik bir yem maliyetimiz yok.
%50 verim ile 150 kuzu alırsak ve 40kg ortalama ile satarsak. Bugun canlı baskül fiyatı 95 tl olarak gidiyor. Toplam kuzu satışımız 570.000tl gelir elde ederiz.
570.000-300.000= 270.000tl gelir elde edebiliriz.
Ancak burada veteriner gideri, kuzuların besleme gideri kış ayına denk gelir ise, amortisman gideri ve bakıcı ssk gideri mutlaka içerisine konmalıdır.