Pazar, Eylül 8, 2024
spot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaMakalelerBilgi BankasıKoyunlara Slaj Verilirmi? Slaj ne kadar verilir?

Koyunlara Slaj Verilirmi? Slaj ne kadar verilir?

Artan yem girdi maliyetleri ile üreticileri yeni arayışlara soktu. En çok sorulan soruların içinde koyunlara slaj verilir mi? sorusu yer alıyor.

Koyunlara slaj verilir mi?

Belirli şartların yerine getirilmesinden sonra koyunlara slaj verilmesinin hiç bir sakıncası yoktur. Ancak bilinmeli ki koyun mera hayvanıdır ve merada beslenmelidir.

Kaliteli bir slaj hem protein hem de enerji bakımından zengindir. Bu da beslemede faydalar sağlar. Ancak slaj koyunlarda bazı tehlikeler içermektedir. Hatalı kullanım ölüme varan istenmeyen sonuçlar bile doğurabilir.

Koyun ve hatta inekler yem değişimini hiç sevmezler. Her gün ve her öğün aynı şeyi yemek isterler. Bu yüz den slaj vermeye başlıyorsak dikkatli olmalıyız. Ve çok az miktar slaj vererek 10-15 gün içinde alıştırarak vermeliyiz. Yoksa sindirim sistemi bozukluklarına sebep olabiliriz.

Slaj vermeye hangi dönemde başladığımızda çok önemlidir. Gebe dediğimiz doğumuna artık 30 günden az kalmış hayvanlarda slaj vermeye başlamak doğru bir hareket olmayacaktır. İlk defa slaj yemeye başlayan koyun gereğinden fazla yiyebilir. Bu da işkembenin fazla şişmesine yol açar ve karnında ki kuzuyu sıkıştırarak kuzu atmalara neden olabilir.

Koyunlar anında ve hemen kuzu atmazlar. Bir olayın üzerinden 1 hafta 10 gün gibi bir süre geçince de kuzu atabilirler. Verdiğiniz slaj asla ve asla küflü olmamalı, bozulmuş olamamalı. Yanlışlıkla verdiğiniz bozuk veya küflü slaj ın kötü etkisini 1 hafta 10 gün sonra görebilirsiniz. Slajınız kalitesiz ise bunu asla kullanmayın.

Koyunlara ne kadar slaj verilir ?

Sadece slaj vererek koyun beslemek mümkün değildir. Koyunların günlük enerji ve protein ihtiyacına göre uygun bir rasyon yapmak gereklidir. Hazırlanan rasyonda günlük 2-3 kg arasında slaj vermek uygundur.

Ağır gebe dediğimiz doğumuna 45 veya 30 günden az kalmış koyunlarda slaj miktarı hatta kaba yem miktarı düşürülerek kesif yem miktarı arttırılmalıdır. Bunun nedeni yukarıda bahsettiğimiz işkembenin şişmesi ve kuzuya baskı yapmasıdır.

Mera şartlarından yararlanan, meraya giden hayvanlara slaj vermek gereksiz bir hareket olacaktır. Kaliteli bir merada otlayan hayvanlara slaj vermeye gerek yoktur.

İlgili Haberler

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_img

Popüler Haberler

Sponsorlu içerik

Son Yorumlar