Pazar, Eylül 8, 2024
spot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaTarım HaberleriTarım Teknikeri Epözdemir: Mazot tasarrufu için anız yakmak çiftçiler için zararlı bir...

Tarım Teknikeri Epözdemir: Mazot tasarrufu için anız yakmak çiftçiler için zararlı bir tercih

Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım Teknikeri Ali Azat Epözdemir, anız yakmanın toprağa, içindeki ekosisteme ve canlılara büyük zarar verdiğini belirterek, bu uygulamanın doğaya, insana ve toprağa uzun vadede ciddi olumsuz etkiler yaptığını vurguladı.

Anız yakmanın uzun vadede tarımsal verimliliği ve ekosistemi olumsuz etkilediğini ifade eden Epözdemir, toprağın sürdürülebilirliği ve sağlığı için anız yakmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti. Bunun yerine çiftçilerin tarlalarını sürmelerini önerdi.

Çiftçilerin ekonomik tasarruf sağlamak amacıyla sıkça başvurduğu anız yakma uygulamasının ciddi zararlarına dikkat çeken Epözdemir, çiftçilerin genellikle 2 bin lira mazot tasarrufu yapmak için sadece 1 saatlik anız yangını ile tarlalarını temizlemeyi tercih ettiklerini belirterek, bu uygulamanın uzun vadede toprağa ve ekosisteme büyük zarar verdiğini vurguladı.

Anız yakmak yerine tarlayı sürmenin toprağın içindeki yararlı canlıları ve mikroorganizmaları koruduğunu, toprağın vitaminini muhafaza ettiğini ve tarlanın verimini artırdığını vurgulayan Çiftçi Ferman Uras, anızların doğal gübre olarak kullanılabileceğini ve bu yöntemin uzun vadede tarımsal verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından daha faydalı olduğunu savundu.

“Anız yakmak sadece doğaya ve insana değil, aynı zamanda toprağa da çok büyük zarar”

Ali Azat Epözdemir

Anız yakmanın sadece doğaya ve insana değil, aynı zamanda toprağa da çok büyük zarar verdiğini ifade eden Epözdemir, “Anız yakmak, toprağa ve içindeki ekosisteme, toprağın içindeki ve üstündeki canlılara çok büyük zarar vermektedir. Özellikle de toprağın karbon ve azot dengesi bozulmakta, bir sonraki yıl için toprak verimsizleşmekte ve toprağın altındaki solucan ve benzeri küçük canlılar zarar görmektedir. Bu canlılar toprağın nefes almasını sağlamaktadır. Bunlar yok olursa, toprak nefes alamaz.” ifadelerini kullandı.

Genelde çiftçilerimiz 2 bin lira mazot yakmamak için sadece 1 saatlik anız yangını ile tarlalarını temizlemeyi tercih ediyor.” Diyen Epözdemir, şunları söyledi.

“Çiftçiler eğer anız yakarlarsa daha fazla gübre kullanacak ve daha az verim alacaklar”

Çiftçilerin topraktan daha fazla verim alabilmeleri için anız yakmak yerine topraklarını sürmeleri tavsiyesinde bulunan Epözdemir, “Eğer anız yakarsanız, toprağınız verimsiz hale gelir. Gelecek yıl daha fazla gübre atmak zorunda kalırsınız. Verimsiz hale gelen toprağa sadece gıda takviyesi yapılabilir, ama toprağın dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Toprak bir yıl dinlenirse, hiç çalışmamış olacaktır. Bu da çiftçinin ekonomisini sarsacaktır. Genelde çiftçilerimiz 2 bin lira mazot yakmamak için sadece 1 saatlik anız yangını ile tarlalarını temizlemeyi tercih ediyor. Bu hem çok yanlış hem de tespit edilmesi durumunda ağır cezaları da var. Çiftçiler eğer anız yakarlarsa daha fazla gübre kullanacak ve daha az verim alacaklar. Bu nedenle çiftçilerimize anız yakmayı tavsiye etmiyoruz. Lütfen anız yakmayın ve toprağınızı sürün.” çağrısında bulundu.

“Tarlayı sürmek masraflı olsa da anız yakmayı doğru bulmuyorum”

Ferman Uras

Tam 20 yıldır çiftçilik ile uğraştığını ifade eden Ferman Uras, “Bugün gelecek seneye hazırlanmak için çift sürüyorum. Ben bir çiftçi olarak anız yakmaya karşıyım. Çünkü anız yakmak, toprağın içindeki bütün yararlı canlıları ve mikroorganizmaları yok ediyor. Karpuzdan önce tarlamda buğday ekmiştim, buğdayı biçtikten sonra şimdi çift sürüyorum. Biraz masraflı olsa da anız yakmayı doğru bulmuyorum, çünkü toprağın vitamini yok oluyor, bütün yararlı canlılar ölüyor ve tarlanın verimi düşüyor. Ayrıca anızlar daha sonra bizim için doğal gübre oluyor. Buradan çiftçilere çağrım: Anız yakmasınlar.” (İLKHA)

İlgili Haberler

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_img

Popüler Haberler

Sponsorlu içerik

Son Yorumlar